värt!

18 november, 2009

jag läser en ny bok nu. undergångsboken är lagd åt sidan till dess att hemtentafrågorna kommer, ty idag hade vi seminarium om den (det gick jättebra, bästa seminariet ever!). den nuvarande boken heter den värdefulla praktiken och handlar om… ja, värde dårå. den här kursen handlar ju inte bara om hållbar utveckling utan också om värdegrunden som alla pedagoger förbinder sig att förmedla till eleverna.

men vad är värde då? en människa består av fett som räcker till sju tvålar, järn som räcker till en medelstor spik, socker som räcker till sju koppar te (om man nu får för sig att ha i socker), kalk som räcker att kalka en hönsbur med (ja man gör tydligen så), fosfor som räcker till tändsatsen på 2200 tändstickor, magnesium som räcker till en dos salt (dos är ett ganska diffust mått väl?), pottaska (vad nu det är) som räcker till att spränga en leksak samt svavel som räcker till att utrota lopporna på en hund.

så mycket är människan värd enligt någon (galen?) professor. kanske inte riktigt den sortens värde som vi läser om, men ändå. lite tokigt var det. eller så.

åter till boken ja! den behandlar bland annat pedagogens svåra uppgift att i varje situation väga sin plikt att ge omsorg åt både individen och gruppen mot barnets rätt till autonomi och integritet. det är ju jätteviktigt och intressant! och jag som trodde att den har kursen var en smula överflödig. in my face, liksom. (jag var inte ens sarkastisk nu. på riktigt.)

alltså, den här bilden knyter ju samman de båda temana i kursen, värdegrund och hållbar utveckling. otroligt!

i alla fall. till på fredag kl 12 (varför har inte svenskan ett uttryck för mitt på dagen, som franskans midi? middag?) ska jag skriva två sidor om boken. vi har mycket diffusa instruktioner vilket jag tolkar som att jag får göra som jag vill. bra så.

sammanfattning av läget: bra diskussion idag + lättläst OCH intressant ny bok + ingenting schemalagt förrän på tisdag = jag gillar skolan igen. skitskola no more! for now, anyway.

nu fick jag blodsockerfall. äta något kanske.

(överdos av parenteser? mhmm.)

typ dom dära mänskliga rättigheterna och allt det där.
Annonser

3 Responses to “värt!”

  1. Jocke Says:

    Ja… egentligen heter det ju för och eftermiddag… :P

  2. Tuss Says:

    true that! men ingen människa förstår väl att jag menar 12 om jag säger middag? ^^

  3. Jocke Says:

    Heh, nä dom gör ju inte det…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: